Csocsó szabályok

 

A játék elkezdéséhez egyszerűen be kell dobnunk a labdát az asztal oldalán található lyukon (ezt általában szórakozóhelyeken, kocsmákban található asztaloknál) vagy kézzel is odatehetjük az egyik középső soron lévő bábú lába alá (ezt a versenyasztalok esetében alkalmazzuk). A játék célja, hogy a fém rudakhoz erősített bábukkal az ellenfél kapujába juttassuk a labdát. tapasztaltabb játékosok akár 56 km/h-s sebességre is gyorsíthatják a labdát. A viágrekord azonban ennél jóval több, nem kevesebb mint 177 km/h. Mint minden sport, a csocsó is rengeteg szabállyal rendelkezik, részletesen megtalálhatjuk a következő linkre kattintva: Játékszabályok

Ezek persze a hivatalos versenyen használatos szabályok, azonban néhány alapvető szabályt illik ismerni, még mielőtt játszanánk szórakozóhelyeken, kocsmákban. A szabályok megtiltják a 360 foknál nagyobb forgatást, vagyis a "pörgetést"; azaz az egy teljes kört leíró fordítással történő lövések engedélyezettek. A másik fontos szabály a kezdésre vonatkozik. Itt megegyezés alapján az ellenfelek eldönthetik, hogy a labdának a bedobás után a szemközti falat kell elérnie a szerezni kívánt gól előtt, vagy az a csapat/játékos kezd, aki a gólt kapta. Amennyiben ez lesz a kezdő labda az ellenfelek megegyeznek, vagy pénzérme feldobásával eldöntik a kezdés jogát.

A játékot az nyeri meg, aki előbb eléri az előre meghatározott gól mennyiséget, versenyeken 5 gól, de nem egyetlen játszma dönti el ki a nyertes (5 mérkőzésből 3, ill. 3-ból 2). Kocsmákban változó: A nyertes csapatnak, ha az asztalnál marad, fogadnia kell a kihívásokat. Amennyiben a kihívó fél eléri az 5 gólt megnyerte a játszmát, valamint ha az eddigi nyertes csapat eléri a 6 gólt ismét győzött (ezekben az asztalokban 10 labda található). Mivel napjainkban előfordul, hogy a játékosok úgy szereznek gólt, hogy a labda a kapuból visszapattan, ezért a szabályokat úgy módosítják, hogy a kihívott csapatnak min. 2 gól előnnyel kell nyernie, ami normális esetben 6-4. A játék fejlődése során a játékosok többféle módszert fejlesztettek ki a gólok megszerzésére, ezek közül a legelterjedtebbek a Snake shot, Pin shot, Pull shot és a Push shot.

Különböző méretű csocsó asztalok léteznek. Általában 8 sornyi bábu található. A bábuk készülhetnek műanyagból, fémből, fából és néha akár szénszálas anyagból, melyek a már említett fém rudakhoz vannak erősítve (ez asztaltípusonként változik). Minden csapat 1 vagy 2 emberből állhat, akik a 4 sornyi játékost irányíthatják.

A játék játszható "párosban" is: négy ember, mindkét oldalon kettő-kettő, így a páros egyik fele irányítja a hátsó két sort a védelmet alkotva, míg a másik a két első sort irányítva alkotja a támadó szerepet.

A profi játékosok használnak segédeszközöket; ezekre is szigorú szabályok vonatkoznak; melyek a felgyorsult játékhoz való alkalmazkodást segítik elő. Ezek főként a kéz tapadását biztosítja a karokhoz, ezzel elősegítve a pontosabb lövéseket és megakadályozzák a kellemetlen pillanatok kialakulását, amelyeket a kézfej lecsúszása okozhat a karokról.

 

zenegép-dart-csocsó