Darts történet

 

A legenda szerint néhány száz évvel ezelőtt egy átfázott angol íjász elhatározta, hogy kellemesebb módot választ a gyakorlásra a téli hónapokban. Letette íját, levágott a nyílvesszőjéből, és elvonult a közeli klub kellemes melegébe, ahol ügyességét úgy gyakorolta, hogy a lerövidített nyílvesszőket a falra akasztott farönkszeletbe dobta. Mellé állt egy másik íjász, aki megpróbált az előzőnél jobb eredményt elérni, és ezzel megszületett a vetélkedés, a játék, a sport.

 

A darts a nyugat-európai kultúrkörből származó egyik legrégebbi ügyességi játék. Bár nyilvánvalóan fegyverből származik, valószínűleg már kialakulásakor sem harci eszköz, hanem a gyakorlás, a játék, a versengés eszköze volt. Írásos és képi nyomai vannak, hogy már az 1400-as évek elején játszották a darts valamilyen formáját Angliában és Franciaországban, 1620-ban pedig a Mayflower fedélzetén az Újvilág felé hajózó britek ezzel a játékkal feledtették a hosszú hajóút unalmát.

 

Kezdeti időszakában a darts sport a brit civilizációval érintett területeken terjedt el. A ma érvényes szabályzatok alapját képező versenyszisztémát Nagy-Britanniában dolgozták ki a XIX. század végén, és akkor alakultak az első szervezetek és klubok is. Az első brit nemzeti szövetség 1924-ben jött létre. Ez a szervezet fogalmazta meg először, hogy darts sport egy olcsó, tiszta, ügyességi játék. 1928-tól egészen az ötvenes évekig a legjelentősebb dartsverseny a Londoni Sunday által szponzorált News of World volt.

 

A sport fejlődése a hatvanas évek végén jelentősen felgyorsult - izgalmas, népszerű sporttá fejlődött. A szinte robbanásszerű fejlődésben két tényező játszott fontos szerepet. Az egyik a technikai fejlődés. A felszerelések gyártói képesek lettek a nyilakat wolframötvözetből készíteni, ami elősegítette az eredmények jelentős javulását. A másik, talán az első tényezőnél fontosabb, az 1973-ban Oliver A. Croft vezetésével alakult brit nemzeti szövetség, a British Darts Organization (BDO) a televízió nyilvánossága elé vihette a darts sportot.

 

1976-ban brit kezdeményezésre megalakult a nemzetközi szervezet, a World Darts Federation. Ez a szervezet dolgozta ki és tartja karban a nemzetközi versenyszabályzatot, a ranglistarendszert, szervezi és ellenőrzi a nemzetközi ranglista alapját képező versenyeket, a darts népszerűsítését. A Világ Darts Szövetsége 1992. december 14-én immár 48. tagként felvette soraiba a Magyar Darts Szövetséget.

 

A Magyar Darts Szövetség 1991 decemberében alakult meg. Két önálló szakága van: a steel, azaz a hagyományos, acélhegyű nyilakkal, szizáltáblán játszott, és a soft, azaz elektronikus dartsgépen játszott ágazat. A szövetséget elismerte az OTSH, tagja a Magyar Sportszövetségnek, és 1992 óta WDF-nek.

 

A darts sport népszerűvé válásának újabb hatalmas lökést adott a játék gépesített változata, az úgynevezett soft dartsjáték. A játék lényege nem változott, de a verseny menete leegyszerűsödött, hisz a játék levezetését a gép saját maga végzi el. Ma már látványos, nagy érdeklődést keltő nemzetközi versenyek kerülnek megrendezésre, melyek a média sportközvetítéseiben előkelő helyen szerepelnek. Ennek köszönhetően egyre több ember szerez állandó információt a dartsjátékról, és kap kedvet ahhoz, hogy maga is elkezdjen játszani.

 

zenegép-dart-csocsó